Luang Prabang
Vang Vieng
Kuang Si watervallen
Avondmarkt Luang Prabang

Landinformatie Laos

Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. Na een vaak lange vlucht krijgt u te maken met tijdsverschil, u ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een verre rondreis!
Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat. Let u altijd op de kwaliteit van het drinkwater. Het verdient aanbeveling steeds gezuiverd water in flessen te kopen.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij thuisvaccinatie. Klik hier om u aan te melden bij thuisvaccinatie.nl. Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet u 4 tot 6 weken voor vertrek beginnen.

In sommige gebieden komen malaria of andere door muggen veroorzaakte ziektes voor. Het is belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, met een middel dat DEET bevat. Ook is het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen

Openingstijden

De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 21.00 uur, sommige winkels zijn al eerder open. Vooral in kleinere steden kunnen afwijkende openingstijden gelden. De meeste banken zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00 uur tot 15.00 uur en enkele grote vestigingen daarnaast op zaterdag tot 11.00 uur 's ochtends. Musea zijn in de meeste gevallen geopend van woensdag tot en met zondag van 09.00 tot 16.00.

Fooien

De Laotiaanse bevolking doet alles voor u met een glimlach, maar toch wordt er op een fooi gerekend als er hulp wordt geboden. Een fooi is een uiting van waardering en wordt daarom erg op prijs gesteld. Wij raden u aan om een aantal briefjes van 5000 en 10.000 en 20.000 kip bij u te dragen, zodat u altijd een passende fooi bij de hand heeft. Ons advies gedurende de rondreis is als volgt:

Indicatie fooien
Chauffeur : 15.000 kip (ca. 1,50 US dollar) per persoon per dag
Gids : 20.000 kip (ca. 2 US dollar) per persoon per dag
Kamermeisje : 10.000 kip (ca. 1 US dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager : 10.000 kip (ca. 1 US dollar) per persoon per koffer

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kan de koers van de dollar en de kip wijzigen, waardoor de genoemde bedragen mogelijk anders worden. en fooi geven is niet verplicht, uiteraard bent u hierin vrij om zelf te beslissen. Als u tevreden bent over de gids en/of chauffeur, kunt u aan het einde van de reis/excursie naar eigen inzicht een fooi geven. Dit zal zeker op prijs gesteld worden. In hotels en restaurants wordt de fooi vaak al in de rekening verwerkt, u hoeft dan dus niets extra’s te geven.

Kleding

Laos heeft een tropisch klimaat. Luchtige, ruimvallende katoenen kleding is het meest comfortabel om te dragen. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds fris zijn, een vest of trui is dan handig. U zult merken dat er meer deuren voor u opengaan, als u zich wat betreft kleding en gewoonten aanpast aan de cultuur in Laos.

In Laos is enigszins bedekkende kleding de norm. Het is daarom praktisch om comfortabele t-shirts/blouses met een korte en lange mouw en broeken en rokken tot minimaal op of iets boven de knie mee te nemen, dan zit u altijd goed. In religieuze plaatsen (tempels e.d.) zijn blote knieën en blote armen en schouders ongepast. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.

Beste Reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Laos naar Beste reistijd Laos .

Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Laos vrijwel overal mogelijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik. Bellen met uw mobiele telefoon en met de vaste telefoon vanuit uw hotelkamer kan erg duur zijn. Ter plekke kunt u ook goedkoop een lokale simkaart aanschaffen. Hiermee belt u voordeliger dan met uw Nederlandse simkaart.

Wi-Fi
De meeste hotels hebben Wi-Fi, soms gratis en soms tegen vergoeding. In sommige hotels moet u bijbetalen voor een snellere verbinding (meestal nodig om -gratis- via WhatsApp te kunnen bellen) of is Wi-Fi alleen beschikbaar in gemeenschappelijke ruimtes, zoals de lobby. Veel restaurants en cafés bieden gratis Wi-Fi.

Paspoort en visum

U bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Laos. Uw paspoort moet beschikken over 2 lege bladzijden. Voor een bezoek aan Laos is een visum verplicht. Als u reist met kinderen moeten ook zij ieder over een eigen visum beschikken. Zes weken voor vertrek ontvangt u van ons uitgebreide informatie over het benodigde visum en de bijbehorende aanvraagprocedure, zodat u goed voorbereid op reis kunt gaan. Wij raden u aan één van onderstaande aanvraagmethode toe te passen.

Het is belangrijk dat u altijd uw paspoort bijdraagt in Laos. Heeft u geen paspoort bij u, en vragen lokale autoriteiten hiernaar, dan riskeert u een hoge boete. Neem voor de zekerheid ook altijd een kopie van uw paspoort mee en neem een foto van uw paspoort met uw telefoon.

E-Visum
Wanneer u minder dan 30 dagen in het land zal verblijven, wordt u toegelaten met een E-Visum. Dit is een visum die u online, voorafgaand aan uw reis, kunt aanvragen. Houdt er rekening mee dat het paspoort waarmee u het visum aanvraagt minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Laos. Het visum heeft een maximale verblijfsduur van 30 dagen en een geldigheidsduur van 60 dagen. De geldigheidsduur gaat in zodra uw aanvraag is goedgekeurd door de immigratiedienst. Wanneer u het E-visum heeft aangevraagd, krijgt u na ongeveer drie/vier werkdagen het Evisa Approval Letter. Deze kunt u uitprinten en bij binnenkomst van het land laten zien in combinatie met uw paspoort. Dit visum kost ca. 50 USD per persoon. Klik hier voor alle benodigde informatie

Op welke locaties is een E-Visum geldig?
- Internationale luchthaven Wattay (Vientiane)
- Thai-Lao Friendship Bridge I, II & IV
- Luang Prabang International airport
- Pakse International Airport
- Boten International Checkpoint
- Boten Railway Station

Welke documenten moet u mee op reis nemen?
- Het paspoort waarmee u het visum heeft aangevraagd. Let op: uw paspoort moet minimaal nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Laos.
- Tweemaal het uitgeprinte visum voor Laos. Bij het inreizen van Laos op één van de onderstaande grensovergangen levert u één exemplaar in. Bij het uitreizen (dit kan bij iedere grensovergang) levert u het tweede exemplaar in.
- U moet een pasfoto kunnen afgeven, indien hier naar gevraagd wordt.

Laat VisumCentrale u helpen bij het aanvragen van uw visum.
Voordat u op reis gaat moeten uw reisdocumenten en visa goed geregeld zijn. Een visum aanvragen kan lastig en tijdrovend zijn. Voor de visumbemiddeling werkt NRV samen met de VisumCentrale, onderdeel van de internationale visumorganisatie CIBTvisas.

Middels onderstaande link kunt u tegen gereduceerde bemiddelingskosten het visum aanvragen via CIBT.
Klik hier wanneer u de Nederlandse nationaliteit heeft voor alle benodigde informatie en Klik hier wanneer u de Belgische nationaliteit heeft.

Visum bij de ambassade
De ambassade van Laos is gesitueerd in Brussel. Een visum van de ambassade is op iedere luchthaven/grensovergang geldig. Indien u niet in de gelegenheid bent zelf naar Brussel te reizen om uw visum te regelen, kunt u uw aanvraag indienen bij De Nederlandse Visumdienst in Den Haag. Zij bieden bemiddeling voor een bedrag van € 60,- (excl. BTW) per paspoort. U dient uw aanvraag in en levert de benodigde documenten aan. Zij checken de documenten en leveren deze samen met uw visumaanvraag af in Brussel. Wanneer uw visum klaarligt, wordt deze door hen weer opgehaald en bij u afgeleverd. Voor meer informatie klikt u hier.

Visa on Arrival
Bij aankomst in Vientiane, Luang Prabang, Pakse en de grensovergang met Thailand kunt u voor circa 36 USD en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Zorg ervoor dat u altijd minstens twee pasfoto’s kunt afgeven, mocht hiernaar gevraagd worden. Met dit visum kunt u voor een periode van 30 dagen in Laos verblijven. Ook op alle andere belangrijke landgrensovergangen tussen Laos en Thailand (bijvoorbeeld Chiang Khong/Ban Houayxay en Ubon/Chongmek) geldt dezelfde regel. Let er wel op dat er vaak een lange rij staat bij het kantoor waar u uw Visa on Arrival kan regelen.

Gaat u op een andere plek dan bovenstaand de grens met Laos over dan dient u van te voren een E-Visa of een visum bij de Laotiaanse ambassade aan te vragen. Ook dit visum geeft u het recht om 30 dagen in Laos te verblijven.

Als u langer dan 30 dagen in Laos blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Laos.

Alleen reizende ouders en ouders met een andere achternaam dan hun minderjarige kind (= t/m 17 jaar) moeten bij reizen buiten het Schengengebied aan kunnen tonen dat zij het ouderlijk gezag hebben over het meereizende kind én toestemming hebben van de andere ouder om met hun kind naar het buitenland te reizen. Om problemen aan de grens te voorkomen adviseren de Rijksoverheid en de Koninklijke Marechaussee om de volgende documenten mee te nemen:
- Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (verkrijgbaar in het Engels)
- Kopie paspoort van toestemming gevende (niet meereizende) ouder(s)
- Recent uittreksel gezagregister
- Recent uittreksel BRP van het kind

En eventueel:
- Uitspraak van de rechter over gezag en omgang;
- Het ouderschapsplan;
- Geboorteakte van het kind.

Ook andere personen die met een minderjarig kind reizen (bijvoorbeeld grootouders) moeten over bepaalde documenten beschikken. Wij adviseren u tijdig de juiste documenten aan te vragen. Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid en Koninklijke Marechaussee. Reizigers met de Belgische nationaliteit verwijzen wij graag naar Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit

De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Er zijn meerdere vormen stopcontacten in Japan. Het wordt aangeraden om een wereldstekker voor type A en B mee te nemen op reis. Controleer of uw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Het kan voorkomen dat de stroom in het hotel uitvalt. Dit duurt meestal slechts enkele minuten. Een zaklantaarn kan dan handig zijn.

Geldzaken

De munteenheid van Laos is de kip (LAK). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers. De Thaise baht wordt soms geaccepteerd als betaalmiddel in Chiang Khong, Luang Prabang en Vientiane. Wel ontvangt u het verschil terug in kip. Pinnen kunt u in de grotere plaatsen. Via de website van uw bank activeert u vóór vertrek de instelling van uw bankpas tijdelijk naar ‘Wereld’. U kunt meestal slechts een relatief gering bedrag opnemen en Belgische bankpassen met Maestro logo worden soms geweigerd bij pinautomaten. Geld wisselen kan vaak op de luchthavens, bij banken of in het hotel. Traveller cheques in euro’s en Amerikaanse dollars en creditcards worden beperkt geaccepteerd. Het beste is om uw contante euro’s en/of Amerikaanse dollars ter plaatse te wisselen (let op: alleen biljetten zonder scheuren en vouwen en volledig onbeschreven. Wat betreft de dollars: niet ouder dan seriejaar 2004). Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

Tijdsverschil

Tijdens de zomertijd is het in Laos vijf uur later dan in Nederland, tijdens de wintertijd is het zes uur later.

Fotograferen

In Laos vinden mensen het vaak leuk om gefotografeerd te worden. Als u mensen van dichtbij wilt fotograferen, vraag dan wel altijd eerst om toestemming. Respecteer het ook als zij niet op de foto willen. Neem de tijd en maak contact. Vooral kinderen vinden het vaak erg leuk om te poseren. Laat ook het resultaat zien als u een foto heeft gemaakt. Soms vraagt de gefotografeerde om een kleine vergoeding voor de gemaakte foto. Maak geen foto’s van badende mensen in de rivier. Dat wordt als een inbreuk op de privacy ervaren. Oudere mensen vinden het soms niet fijn als er een foto van hen wordt gemaakt, dit kan door hen geassocieerd worden met de dood. Ook sommige etnische minderheden willen liever niet gefotografeerd worden. Het is niet toegestaan om strategische plaatsen als vliegvelden, militair terrein, bruggen, overheidsgebouwen en havens en dergelijke te fotograferen.

Denkt u er aan voldoende geheugenkaartjes voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Reservebatterijen en accu’s zijn buiten de grote steden meestal niet verkrijgbaar.

Taal

De officiële taal in Laos is het Lao en dit lijkt op het Thai. De Laotianen verstaan Thai en ook vaak Engels en Frans. De bevolkingsgroepen in het noorden spreken geen Lao, maar hun eigen taal.

Eten en drinken

In de keuken van Laos is, net als in veel landen in Azië, rijst een belangrijke basis voor de maaltijd. Vooral in Laos is kleefrijst (Khao Niao) erg populair. Laotianen eten dit veelal in combinatie met rauwe vis en veel kruiden. Het is als toerist niet verstandig dit gerecht te eten. Feu (noedelsoep) is een veilig alternatief voor toeristen. Andere gerechten zijn: Tom Khaa Kai, een milde kokossoep met kip en citroengras en Kai Pad Sai Sed Dong, gebakken kip met gember, kokos, champignons en (soms veel) rode pepers.

Om maag- en darmklachten te voorkomen is het belangrijk dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild. Het eten van salades is daarom af te raden. Gelukkig heeft Laos veel heerlijke soorten exotisch fruit, zoals mango’s, ananassen, rambutans, bananen en papaja’s. De sappen van deze vruchten zijn overheerlijk! Het leidingwater kunt u alleen drinken nadat het gekookt is. Water in flessen is overal verkrijgbaar. Veel internationale frisdranken zijn te koop, net als verschillende exportbieren. Geïmporteerde sterke dranken en wijnen zijn erg duur. Het lokale bier van Laos is erg goedkoop.

De lokale bevolking van Laos gaat niet vaak uit eten in restaurants. Zij kopen sneller hun eten bij een kraampje op straat. In kleinere dorpjes kan het dus lastig zijn om een restaurant te vinden.

Indicatie prijzen eten en drinken
Lunch : ca. € 3
Diner : tussen de € 3 en € 5
Flesje water : ca. € 0,20 voor 1 liter
Flesje fris : ca. € 1
Glas wijn : ca. € 2
Glas bier(lokaal) : ca. € 1

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de kip wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.

Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Laos. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)

Nuttige adressen

Ambassade van Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel
België
Tel: 0032 274 009 50

Nederlands consulaat in Laos
Ruelle 19
Saphanthong Village,
Sisattanak District
Vientiane
E-mail: nederlandsconsulaatlaos@gmail.com