Veel mensen zijn van mening dat Schotland het beste eten ter wereld heeft. Terecht! Doordat de Atlantische Oceaan voor de deur ligt, heeft Schotland vers bergwater en weelderige heuvels. De zeer vruchtbare bodem en het gevarieerde klimaat zorgen voor een ongeëvenaarde kwaliteit van de producten. Met zijn vele specialiteiten, zoals Angusrundvlees, Sornoway Black Pudding (dit is geen pudding maar een bloedworst), Arboath Smokies (een soort gerookte schelvis), zalm en schaaldieren tot aan de Schotse whisky, scones en niet te vergeten haggis, is Schotland een gastronomische hemel voor fijnproevers!
Schotten houden van een stevig ontbijt. Naast geroosterd brood met beleg, yoghurt met ‘cereals’ en/of fruit, wordt vaak ook ‘cooked breakfast’ genuttigd. Hierbij kunt u denken aan gebakken eieren, bacon, worstjes en bonen in tomatensaus. Een typisch Schots ontbijt is gebakken ei met gerookte zalm. Bij het ontbijt wordt vaak ‘breakfast tea’ gedronken. Dit is een zware zwarte thee. De Schotten zelf doen er wat melk in. Koffie wordt ook wel gedronken, maar is vaak aan de slappe kant.
Er zijn voor lunch en diner verschillende opties. Overal op straat is er Fish & Chips te koop, met name aan de kust, maar u kunt er ook voor kiezen om in een pub of restaurant te eten. Er zijn ook meerdere koffiezaken waar lunch, maar ook ontbijt genuttigd kan worden. Denk hierbij aan wraps, broodjes, salades en soepen. Daarnaast zijn er ook Schotse internationale gerechten beschikbaar, zoals gebakken zalm, kipfilet gevuld met haggis, steak en verschillende hartige taarten, waarvan de ‘steak pie’ een absolute aanrader is.
Indicatie prijzen eten en drinken in Schotland
Lunch: ca. €20,- pp
Diner: ca. €40,- pp
Flesje water: ca. €1,20 - pp
Glas wijn: ca. €4,- pp
Glas bier (lokaal) ca. €3,- pp
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.