De Italiaanse keuken is misschien wel dé meest bekende keuken van de hele wereld. Terecht! Niet alleen vanwege de heerlijke gerechten, maar ook door de gezelligheid en de waarde die Italianen hechten aan de familie. De Italiaanse keuken draait om eenvoud met de beste ingrediënten en eenvoudige smaken. In Italië zijn er wel honderden pizza- en pastasoorten die wij als Nederlanders moeilijk kunnen definiëren aan een bepaalde regio, maar de echte Italianen kunnen dat wel. Daarnaast eten wij de Italiaanse gerechten in Nederland niet zoals ze in Italië worden gegeten. Italianen eten namelijk meestal heel licht door de dag, om dan ’s avonds uitgebreid te dineren. Een pasta is dan ook vaak een voorgerecht!
De echte Italianen beginnen meestal de dag met een cappuccino en een croissantje. Een uurtje later drinken ze dan opnieuw een cappuccino en weer een uurtje of twee later drinken ze weer een cappuccino met bijvoorbeeld een “brioche” (een soort zoet broodje). Echte goede ontbijters zijn het dan niet.
Omdat Italianen later in de ochtend pas een broodje eten, lunchen de Italianen gemiddeld later dan dat wij gewend zijn. Dat “lunchen” kunt u overigens echt letterlijk nemen. Vaak wordt er buiten de deur tussen 13:00 uur en 15:00 uur geluncht. De Italianen nuttigen dan een warme, lichte maaltijd met water of wijn, gevolgd met een espresso.
Ook het avondeten vindt later plaats bij de Italianen dan bij ons in Nederland. Dit komt doordat de Italianen vaak werken tot 19:00 uur of later. Avondeten vind meestal dan ook pas na 20:00 uur plaats. Desondanks Italianen niet echt ontbijten en licht lunchen, is het avondeten wel echt van belang. Dit wordt dan ook uitgebreid gedaan. Het diner begint met een aperitiefje (prosecco, aperol, campari) met wat antipasta erbij, zoals parmaham, ingelegde groente, een geroosterd broodje, een handje mosselen (antipasta zijn heel gevarieerd en ruim in keuze). Daarna volgt een warm voorgerecht, zoals soep, een voorgerecht met vis of vlees of een pastagerecht. Daarna volgt het hoofdgerecht, dit bestaat uit een warm gerecht met vis of vlees en gekookte groenten erbij. Alleen hierbij wordt brood geserveerd, om de restjes saus mee op te eten.
Na het diner wordt er ook nog twee soorten dessert geserveerd. Als eerste kaas of fruit gevolgd door iets zoets zoals tiramisu of gelato. Het diner wordt afgesloten met een echte Italiaanse koffie, gevolgd door een glaasje likeur, zoals sambuco of grappa.
Indicatie prijzen eten en drinken Italië
Lunch: ca. €10
Diner: ca. €15
Flesje water: ca. €1,-
Koffie: ca. €1,40
Glas wijn: ca. €4,60
Glas bier (lokaal) ca. €4,50
Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.