De Guatemalaanse keuken is een eenvoudige keuken en heeft veel weg van verschillende keukens in Midden-Amerika. Het eten is voornamelijk gebaseerd op avocado's, bonen en maïs. Hierbij kunt u denken aan guacamole en bonenpuree. Guatemala heeft veel verschillende varianten als het aankomt op maïs. Elotes, maïssoep en maïs kolven worden hier veel gegeten. Gerechten zoals taco's, nacho's en tortilla's worden ook van maïs gemaakt.
Bij het ontbijt kunt u tortilla's, bonenpuree, eieren en worst verwachten. Lunch (almuerzo) en avondeten (cena) bestaan meestal uit rijst of aardappels, vlees en groenten. Snacks en andere kleine hapjes kun je halen bij eetkraampjes op straat, hier kunt u bijvoorbeeld denken aan gevulde maïshapjes, gevulde paprika's en taco's.
Uit eten gaan is doorgaans iets goedkoper dan in Nederland. Uiteraard hangt dit af van het restaurant dat u kiest, maar gemiddeld kunt u uitgaan van het volgende:
Indicatie prijzen ten en drinken
Lunch : ca. € 5,00
Diner : ca. € 10,00
Flesje water : ca. € 0,50
Flesje fris : ca. € 1,20
Glas bier (lokaal) : ca. € 1,80
De bovenstaande bedragen zijn richtbedragen en deze kunnen wijzigen. Daarnaast kan de koers van de euro en de quetzal wijzigen, waardoor de genoemde prijzen mogelijk anders worden.